10 Kasım 2013 Pazar

Hatay lezzet turum 2

Bir postumda daha karnınızın acıkacağına bahse giriyorum.Hatay'dan bahsediyoruz yanii:)Kahvaltı faslıyla başlayalım mı lezzet turumuza?Zira sadece kebab,meze kültürü değil kahvaltı konusunda da oldukça iddialıdır Hatay.Kahvaltılık peynir ve zeytinleri gibi benim yine en'lerim arasında olan biberli ekmek ile tavan yapıyor damak zevkiniz.
Biber salçası, peynir, zeytinyağı, susam kekik ve çörekotundan hazırlanan katık gramaj usulü satılıyor, ne kadar istersen torbaya koyup tartılıyor.Tabi bu iş çarşıda böyle.Evlerde herkes kendisi hazırlıyor biberlisini.

Aynı lahmacun gibi, merdane kullanmadan hamur açılıyor ve üzerine bir miktar katık konuyor. Daha sonra odun fırınına atılıp 3-4 dakika pişiriliyor, oluyor sana katıklı ekmek veya başka bir değişle biberli ekmek.Sabah sabah bu da yenir mi demeyin,böyle bir lezzetten bihabersiniz demektir.Biraz acı olmakla birlikte tam bir lezzet küpü. Konsept olarak aynı lahmacun, fakat et yerine peynir var, bir de biber salçası baskın bir şekilde hissediliyor.Acıdan ağzınız mı yandı?

Kolayı var:)Bal kaymak yetişir imdadınıza.Ne kaymak, ne de bal endüstriyel değil, ikisi de köylüden alınmış sütle yapılan markasız. Her ikisinin de ayrı ayrı tadları mükemmel. Daha 5 dakika önce odun fırınından çıkan ekmeklerimizin üzerine sürdüğümüz köy kaymağı ve köy balının tadı kolay kolay bulabileceğimiz bir kombinasyon değil. Kahvaltıdan sonra eritmek için bolca geziyoruz Hatay'ı.Eğer Antakya keşfindeyseniz dönerinden tadmadan gitmeyin derim.Yo yoo bizim bildiğimiz usül döner değil.


Dürüm dönerde en sinir olduğum şey, etlerin önceden kesilip tepside biriktirilmesidir. Sen siparişini verince, 20 dakika önce kesilip soğumuş etlerin üzerine biraz dönerin yağından dökülüp şöyle bir karıştırılır, sonra da o döneri size “Abi daha yeni kestim” diye gazlamaya çalışırlar. Bundan mütevellit İstanbul'da yanına yanaşmadığım dönerciye,Hatay'da paket yakıp götürüyoruz birde:)

Antakya’daki dürümlerin en önemli özelliği lavaşın içine hafif acılı salça sürülmesi. Bu salça size batıda alışkın olmadığınız acı ama ağzınızda hoş duygular bırakan bir lezzet verir.


Nihayet bu kadar işçilikten sonra dürümümüz hazır. İlk lokma sıcak, ikinci lokma sıcak, ve hatta kısa sürede tükenen dürümümün son lokması bile sıcaktı.Hijyenik mi acaba dediğinizi duyar gibiyim,ama lezzet de sokakta saklıdır a dostlar:)

Dürümünüzü acılı istediniz ama fazlamı kaçtı?Hemen yan tarafta duran Vitamin Bar var.Onlarca çeşit yerli ve ithal meyvalar ile hazırlanan meyve sularından şifa niyetine içebilirsiniz. Ustamız senelerdir meyva ihracatı işinde olduğu için çok farklı ülkelerden meyvalar getirtiyormuş. Yemen’den kavun, Kenya’dan mango, Mısır’dan Cavafa gibi çeşitler var.Her gelen ünlüyle adet üzere fotoğraf çekilip gururla da asmış dükkanına.Tv seyrediyor gibi fotolara bakarken hazırlanıyor meyve suyunuz.

Tercihi usta olana bırakıp,içine taze olan ne varsa koy dedim.Kokteylim hazırlandı.Şu kadarını söylemeliyim ;içerken tüm meyvelerın lezzeti adeta ağzımda patlıyordu.

Cık.. bu kez de bitiremedim lezzet turumu.Hatay'da yazılacak bu kadar enfes yemekler varsa bana da yazmak düşer değil mi?En kısa zamanda devamında buluşalım olur mu:)









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

sema'nın günlüğü Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea